PoosConnections

By poosconnections

Willem Spenkelink loopt niet weg voor hard werken

Dinsdag 26 april: Willem Spenkelink (62!) is onze sleutel naar een mooi huis aan de Lindenstraat 12 in Deventer. Komende vier weken gaat hij het complete huis een nieuw aanzien geven als stukadoor.

Met een vertraging van een dag is hij aan de klus begonnen.  Want op zijn eerste dag kon de deur niet meer worden geopend… De deur was in het slot gevallen met de sleutel aan de binnenkant in de deur. Pas halverwege de dag kon een sleutelmaker ons weer toegang geven tot ons huis. Willem was toen al aan de slag op een andere locatie, want overal zitten ze te springen om stukadoors als hij.
 
Willem werkt officieel voor TBOR uit Rijssen, maar hij wordt permanent uitgeleend aan Hillebrand Bouw. En dat is een van de redenen dat hij het nog steeds volhoudt. De meeste collega’s zijn tussen hun 55ste en 60ste versleten. Willem niet.  Peter Hillebrand en zijn vader Herman hebben een (blind) vertrouwen in zijn vakmanschap. Een korte briefing en de sleutel van de opdrachtgever zijn vaak genoeg. En voor de rest laten ze hem met rust. Dat is beter dan permanent gebel en geapp of hij al klaar is en nog tussendoor wat andere klussen kan doen.
 
Zijn dochters (37 en 36 jaar  inmiddels) hebben weleens meewarig hun hoofd geschud wanneer ze vertelden wat hun vader deed. ‘Smeerpoetsen’ worden ze vaak genoemd, maar tegenwoordig zijn stukadoors overal graag gezien en gewild. Willem is er zelfs trots op dat hij op (hoge) leeftijd nog op grote en mooie klussen (“zoals Lindenstraat 12”) wordt gezet. ,,Je ziet altijd een mooi resultaat. Maar het is wel erg zwaar”, erkent Willem.
 
Een slijmbeursontsteking en tennisarm zijn een direct gevolg van zijn werk. En zijn grote passie (hardlopen) heeft hij op dringend advies van een sportarts moeten opgeven. Anders was de kans groot geweest dat hij nu in een rolstoel had gezeten. Op zijn hoogtepunt liep hij een marathon in 2 uur en 57 minuten. Daarmee behoorde hij tot de nationale subtop. Soms verblikte of verbloosde hij niet wanneer hij na een zware werkdag op een klus in de Vijfhoek (Colmschate) naar zijn huis in Nijverdal, bijna 30 kilometer verderop, nog terugliep...
 
Tegenwoordig leeft hij zich op de sportschool en op de mountainbike uit. Het sporten houdt hem fit en daardoor is hij met afstand de oudste stukadoor bij TBOR. En daar is hij best een beetje trots op. Morgen tijdens Koningsdag drinkt hij daar graag een glaasje op in Rijssen, de geboorteplaats van zijn vrouw die inmiddels ook verknocht is geraakt aan Nijverdal.
 
 
   
 

Comments
Sign in or get an account to comment.