PoosConnections

By poosconnections

Stijn Fens: je moet ergens in geloven!!!

Vrijdag 20 mei: Als je gelooft in je missie dan moet je die onvoorwaardelijk, met passie en veel toewijding uitvoeren. Stijn Fens maakte op een benefietlezing voor de Alped’HuZes van mijn studievriend Noud Cornelissen een onuitwisbare indruk over deze levensles.

Hij interviewde als eerste (en enige) Nederlandse journalist de paus en dat is moeilijker dan het beklimmen van de Mount Everest, zo kon hij mij duidelijk maken. Zijn vader, die nog steeds bekend staat als het literaire geweten van Nederland, bezorgde hem ooit de fascinatie voor het Vaticaan. In 1978 was hij bij de conclaaf van Johannes Paules II. De slierten rook bij die benoeming betoverden uiteindelijk zijn geest.
 
Sinds dien belijdt hij het katholieke geloof niet alleen, maar verslindt hij ook alle beschikbare kennis hierover. Hij maakte er plakboeken over, leerde Italiaans, organiseert reizen naar het Vaticaan met collega journalist Wouter Kurpershoek en stelde zich ten doel ooit een volgend conclaaf te verslaan als journalist. Via Brandpunt en nu bij Trouw is hij verworden tot de expert voor het katholieke geloof. Het DNA van zijn vader is in hem gebrand.
 
Enkele jaren geleden had hij een nog diepe wens om de huidige paus te interviewen. Vele honderden andere journalisten uit de wereld stonden ook in de rij, maar Stijn Fens uit Nederland werd na een procedure van twee jaar uitverkoren op audiëntie te komen. Hij had een verzoek ingediend om de paus te interviewen namens de dakloze krant in Utrecht en die invalshoek bekoorde het Vaticaan. Samen met de directeur van die krant en een dakloze mocht hij de paus interviewen. Exclusief voor de dakloze krant die voor deze keer in een mega oplage (20.000 exemplaren) werd gedrukt en verspreid. Trouw kreeg de primeur van de foto van dit gesprek.
 
Zelf heb ik mij uit de gemeenteregisters laten uitschrijven als katholiek, maar als Noud mij de volgende keer uitnodigt om naar het Vaticaan te fietsen onder leiding van Stijn dan ga ik het overwegen. Heb dan wel de broer van Stijn, Daan, nodig als ploeggenoot. Al was het alleen maar om ons in gedachten te laten toespreken door Godfried Bomans. Hij is weliswaar Vaticaan adept, maar ook afvallige in woord en daad van het katholieke geloof. En Daan weet weer veel van deze begenadigde stukjesschrijver af. Met de Fensen raak je dus niet gauw uitgepraat.
 
 
   
 

Comments
Sign in or get an account to comment.