PoosConnections

By poosconnections

Jop de Jong verstaat echte kunst van biljarten

Vrijdag 24 juni: Jop de Jong (19) is artistiek biljarter, maar het is vooral een kunst om zijn capriolen op het groene laken te kunnen volgen en te begrijpen. De sociëteit de Hereeniging in Deventer trakteerde vanavond de leden op een demonstratie van Jop, die zich sinds dit jaar Nederlands kampioen mag noemen in zijn discipline.
 
De student Pabo uit Bathmen is als kleine jongen al geobsedeerd door de magie van trucs met ballen. Of het nu een tennis-, golf-, tafeltennis- of basketbal is, maakt hem niet uit. ,,Ik speelde meestal in mijn eentje thuis en dan probeerde ik steeds gekkere dingen uit.’’
 
Na het zien van beelden van artistiek biljarten raakte hij enkele jaren geleden volledig in de greep van deze tak van sport. Soms stond hij wel acht uur op een dag met een keu in zijn handen. De trucjes die hij op Youtube vond, werden eerst tot in de den treure in slow motion bestudeerd waarna Job de stoot probeerde te evenaren. ,,Voor de roem bij vrouwen en het geld doe je het dus niet. Je moet bezeten zijn van het spel. En met veel doorzettingsvermogen en enthousiasme kun je dan wat bereiken. Het is vooral een kwestie van veel leren en leren van je fouten.’’
 
De caramboles die Jop laat zien zijn onnavolgbaar. Zijn stoten balanceren tussen hogere wiskunde en magie. ,,Een goede speler zegt 80 procent te begrijpen wat hij doet. De allerbesten snappen voor de helft nog steeds niet wat ze doen. En dat geldt ook voor mij. Het is vooral een kwestie van gevoel. En dat maakt artistiek biljarten ook zo mooi. Het is innovatie van de bovenste plank en je raakt er nooit op uitgekeken.’’
 
In de Hereeniging waar drie biljarttafels net toereikend zijn om de vele clubjes te behagen, hangen de (oudere) mannen en vrouwen aan de lippen van Jop. Ook zijn uitstraling is uitdagend en artistiek. Met veel gevoel voor humor en entertainment leidt hij zijn stoten in. Uiteindelijk hoopt hij in navolging van zijn ouders en tantes ook les te geven. Want dat is zijn echte droombaan, onderwijzer worden.
 
Jop is ook geadviseerd driebanden of libre te spelen. Maar daar heeft hij het geduld niet voor. Biljarten moeten vooral een vorm van creatie voor hem blijven. Hij mijmert er al van dat zijn eigen stoten als de Jop-stoten worden opgenomen in het wedstrijdrepertoire  van artistiek biljarten.
 
Ook wil hij zijn geluk straks op een Europees podium nog eens beproeven. In Nederland zijn maar 50 goede spelers. In Belgie, Duitsland, Frankrijk, Turkije, Spanje, Mexico en Zuid-Korea lopen nog veel meer bijzondere spelers rond. Het zal vooral een kwestie van sparen worden om die buitenlandse toernooien te kunnen aflopen. Vooralsnog is Jop al blij dat hij in natura wordt gesponsord door Floris van Bommel schoenen.
 
En nog mooier: met een stralend en voldaan gevoel liep hij door de Hereeniging na zijn prachtige optreden. Een echte liefhebber dus!
 
 
 
   
 

Comments
Sign in or get an account to comment.